Ausztria-Linz-Erasmus

Kommentet küldeni,már csak regisztrációval lehetséges! Lucie blog: http://lucieka.blog.cz/ Amélie blog: http://ameliep.unblog.fr/

Utolsó kommentek

A cseh, a francia és a magyar találkozik...mit Iveta, Lucie, Amélie, Virginie und Bandi!

2008.10.03. 00:32 lejudit

Das war wunderbar!!/"Le fabuleux destin d'Amélie Poulain"/Ústí nad Labem/ezt is megértük... -französische und chechische Sprache war cool.    ERASMUS eltörölte azt a 22:00 órát :) háhá!
 

Reggel 8kor keltem,hogy elkészüljek az újabb várostúrára!Ismét elindultunk ketten. A fő szempont sétálás volt,plázázásos sétálás..mielőtt kezdődik a suli!

Fél 3-ra kellett visszaérnünk a suliba, hogy a Wolfganggal találkozzunk és elintézzük a tantárgyinkat! Most nem késtünk! Bementünk az International Office-ba és leültünk kiválasztani a tantárgyakat...e közben egy másik manus,aki egy irodában van a koordinátorral faggatott bennünket magyarul! Meg annyira beindult,mindent mondott amit a magyarországi barátainál tanulgatott!Még 15 éve. :) Pl. ezeket a szavakat tanulta: -gulyás, jó napot, jó estét, szia, pálinka, Székesfehérvár,dugóhúzó... és amin jót kacagtunk- a kopaszodás révén tudja azt a szót,hogy HAJHULLÁS :D még biztos egyet-kettőt elfelejtettem,de nagyon aranyos volt!Amikor elköszöntünk,mondta hogy Viszontlátásra!
  Kérdezték még tőlünk,hogy merre jártunk,voltunk-e kocsmázni...Mondtuk,hogy igen és hogy még megyünk is a Josef-be(ami egy nagy kocsma egytemistáknak,és ezt a helyet a koordinátor ajánlotta-ez fontos)!Aztán megkaptam az első atyai tanácsot a koordinátortól,hogy aztán jövőhéttől Judit nem kocsmázni,hanem gőzerővel tanulni!!!Nevettek jót,én is kínomban :D -mert már szabadultam volna az irodából!Mégis iroda,felettes féle,kicsit zavarban voltunk!
E közben jöttek más Erasmusosok is papirokat visszahozni. Amikor mindenki végzet körbevezettek a suliban bennünket,megmutatták a termeket,előadókat,menzát...nekem lesz egy olyan tárgyam,hogy Textil Werken-olyan babra tantárgy,de engem érdekel és miért ne!A koordinátor megmutatta az ehhez tartozó termet is-mert csak én választottam ezt! A teremben volt két bábu a sarokban és rámutatott,hogy íme két diák...:) vicces volt!
Részletesen a tantárgyaim:
- Entwicklungspsychologische Bedingungen von Erziehung  -szeminárium+előadás=1 kredit
/a fejlődéspszichológia feltételei a nevelésben
- Planung und Analyse von Unterricht=1 kredit/Óratervvel kapcsolatos
- Sprechen und Erstlesen/-schreiben=1 kredit/beszéd és első olvasás-írás
- Darstellendes Spiel= 1kredit/drámapedagógiaszerű
- Kommunikationstraining=0,5 kredit/beszédtréning
- Schulpraxis=4 kredit/gyakorlat az általános iskolában
- Europapraktikum=2kredit/
- Deutschkurs=2 kredit/német óra
- Scwimmen-Wasserspringen-Retten=1kredit/úszás
- Textil Werken=2kredit/textillel kapcsolatos foglalkozás-alkotás
- Deutsch (Lesewerkstatt)=3kredit/német olvasási műhely
Ez 18.5 kredit-remélem elég lesz..többet nem tudunk felvenni,mert ütköznek az órák!Minden szemeszterből vehettünk fel tárgyakat...ez van!! :)

 

Igyekeztem felvenni olyan órákat,hogy kapcsolódjon az otthonihoz is,többé kevésbé sikerült is! Pl.: úszás. Jut eszembe angol nem lesz,mert nincs programba véve és sajnos nem sikerült elintézi a koordinátornak. Csak úgy megy a dolog,ha fizetünk érte 35 euro/2 óra!-ezt nem vállaltuk be! A megbeszélés,körbevezetés után kértünk a Wolfgangtól egy Learning Agreement-et!Sikerül jövőhéten elintézni!-ez egy fontos papír otthonra!
-Nah,aztán ment mindenki a dolgára,amikor vége lett és mi leálltunk beszélgetni a két francia csajjal Amélie-vel és Virginie-vel,hogy mi lenne ha mi Erasmusosok legalább összetartanánk és találkoznánk,közös programokat csinálnánk?!-Tetszett nekik az ötelet. Majd tárgyaltunk a két cseh lánnyal is Iveta-val és Lucie-val!Az időpont fél 7 volt a dohányzóban. Mert a dohányzó a központ minden szinten-egy tér ahol gyűlnek az emberek,nem csak cigizni!
  von 18:30 Uhr:

Vettünk egy-egy üveg osztrák bort,üdvözlésképpen egy rosé-t és egy vörös valamit én nem értek hozzá! Bandi igen!De CSAK száraz bort lehetett venni! Majd utána járunk miért...De te Szabolcs lehet tudod-választ kérünk!
Nah és felforgattunk mindent,hogy hol van egy dugóhúzó...aztán elkezdtem bontogatni és nem kellett dugóhúzó csavaros tetejű volt! Miért nincs benne parafadugó??
A sör nem ilyen komplikált :)
 

Lucie és Amélie (az egyik cseh és az egyik francia lányzó) majd lesz több kép csak a france lányok még ülnek rajta!Pótolom majd!


 
 






















Itt előjött egy két marhaság a beszélgetések során...áá az egyik cseh lány csak úgy sziporkázik,annyit beszél!!Bohus meg Carel Gott a téma Bandival EGÉSZ este :D (nem tudom,hogy írják majd megnézem és javítok)
Előszedtem megmaradt francia tudásom,ami pár szóra csökkent az elmúlt évek során-->pl.: konyha,szia,szeretlek...szóval hja van mit egészítgetni!!-szégyen gyalázat!De ha mondják,nekem is eszembejut a szó!De az már késő-nekem.
Tök jó van náluk francia-német szótár-ilyet még nem láttam!Vicces ha egyiket sem érted!!
Amélie csodálatos életének a története is előjött--->az a jó kis film,jó volt az!Nah kivel néztem először? -én tudom... :P
Franciául is tudom már!-"Le fabuleux destin d'Amélie Poulain"
Amin nagyon jókat nevettünk.KONYHA szó csehül "künyin" franciául "cuisine" németül "Küche"...amikor koccintottunk..EGÉSZSÉGEDRE csehül " Proszin" franciául "Santé" Prost!
(itt nem a helyesírás a lényeg)
Na itt jó volt érezni a három vagyis némettel együtt négy nemzetiség találkozását!!!Furcsa...de jó!
Voilá-Bandival már néha néha németül szólunk egymáshoz(de csak társaságban) jókat nevetünk rajta!De beszéltünk róla lehet hasonulnunk kellene. Pl.:a cseh lányokis ha velünk vannak nem beszélnek csehül hanem németül-mert ugye milyen kurva illetlen dolog mást kidumálni a szeme előtt???!!Mi sem tesszük!-megbeszéljük utána vagy később de közvetlen mellettük nem,meg igazából nem kibeszélés hanem érdekes dolgokat észrevenni!Mert nagyon aranyosak vagyunk így együtt!
 9 körül útnak indultunk a Josef-be!
Sajnos esett az eső...de nem volt baj,így is elindultunk! Hát amikor odaértünk,akkor nem igazán egy egyetemista helynek tűnt. :) Baromi nagy a hely és volt egy nagy kivetítő,ahol focimeccs ment! Beszélgettük a lányokkal,hogy a koordinátor szerint ez egyetemisták helye??-vagy 20 éve amikor egyetimsták voltak??! :D inkább,nno mindegy azért elvoltunk! Amikor mindenki rendelt, körbenéztünk...a falon velünk szemben voltak feliratok. Pl.: -Scheisshaus, Lawabo, Toletta....na vajon mi ez??-hát a WC az nemzetközibb :) heh.
de akkor is miért kell ekkora felirattal kiírni,biztos megtalálja mindenki!
Aztán lassan elszállingózott az egyik cseh lány Iveta a budira és annyira nevetett,hogy elkellett mennie a másik cseh lánynak...aztán a franciák...aztán mi..Az úgy vót': valami különleges van ott!Háhá nagyon vicces volt fennt a plafonon a levegőbe berendeztek egy wc-n ülő bácsit teljes felszereléssel: papír, újság a kezében..
ezt nézzétek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kézszárító,ami annyira tetszett a cseh lányoknak...:

 

 

 

 

 

 

 

Ide értelemszerűen belehelyezed a kis kacsódat...wow!!

 

 

 

 

Itt pedig mi Virginie-vel mentünk ketten,mert ugye csoportosan kell a lányoknak illemhelyre menni..:) A wc-ben még a falba ilyen beépített tv szerűség is van ahol ilyen jó kis tengerpartos csobogós videó megy..:D ekkora hülyéket!
 

Nekem nagyon kellett nevetnem:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

és ismét Virginie...Tomb Raider :D   

 

 ...ezeket azt hiszem nem kell magyaráznom...
Amikor meguntuk elindultuk haza,mert kezdtünk álmosak lenni!
A koleszben még Bandi,az egyik cseh lány Lucie maradt meg én. A dohányzóban beszélgettünk,meg Lucie megmutatta ÚstÍ nad Labemet,ahol tanul...nagyon szép kis hely az is!Prágától nem messze! Most ő hétvégére hazament,állítása szerint hoz bort,sört ezt azt mert születésnapja lesz jövőhéten...háhá:D Hja, Bandi az este a francia lányok kivételével megkóstoltatta a Hungarikum Medikament-et=hazai pálinkát!--->és bírják!!!:D
Bandi írta--->A cseh lányok is hoztak magukkal egy kis hazait, egy kis Sligovicát (http://hu.wikipedia.org/wiki/Sligovica) , ami ugye az Örökség c. filmből (Avagy Guten Tag faszikáim) ismerős lehet.  
A francia lányok álmosak voltak ők elmentek aludni...majd legközelebb folytatjuk!!
Még ide lesz egy közös kép,ha megkapom Amélie-éktől!(felvettük egymást msn-en skype-on is megy a csere-bere)
Csoportkép:

 

Szólj hozzá!

Címkék: ismerkedés kocsmatúra sétálás tantárgyak nemzetiségek

A bejegyzés trackback címe:

https://sutturuttu.blog.hu/api/trackback/id/tr91693502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása