Ausztria-Linz-Erasmus

Kommentet küldeni,már csak regisztrációval lehetséges! Lucie blog: http://lucieka.blog.cz/ Amélie blog: http://ameliep.unblog.fr/

Utolsó kommentek

Mauthausen_koncentrációs tábor (KZ/KL)

2009.01.25. 22:30 lejudit

Ma Mauthausenben voltunk kirándulni Brigi,Sanyi,BAndi és én. Hát nem volt egy üdítő látvány,ami előttünk volt. Sokat beszélgettünk fejtegettük a dolgokat,mi hogy lehetett,de sosem volt a magyarázatok végén biztos állítás,és ezt nem is fogjuk mi soha megérteni.Azt tudjuk,hogy nem emberi körülmények voltak és egy pokol lehetett az akkori időben élni!
  Aki nem jár ilyen helyen,soha nem is tudja meg mi az az érzés,ott lépkedni,ahol egykor emberek százai haltak meg,a legnagyobb kínok,szenvedések,éhség,betegség mellett.
Voltunk mosodában,mosókonyhában,krematóriumban, fogdában, hullaházban, ahol akasztottak, ahol dolgoztak,ahol fürdés helyett gázt engedtek rájuk. Ezt nevezik gázkamrának. Ahol ottani olvasataim szerint Ciklon-B gázt használtak.
Erről kicsit bővebben:
A ciklon B egy cianidalapú rovarölő készítmény, amely kétes hírnevét annak köszönheti, hogy a II. világháború idején a nemzetiszocialista Németország által üzemeltetett koncentrációs táborokban az emberek meggyilkolására használt gázkamrákban alkalmazták. A Ciklon B szemcséiből 26–28 Celsius-fokon a levegővel keveredve hidrogéncianid gáz szabadul fel, ami belélegezve viszonylag gyorsan halálos mérgezést okoz. Használata után egy idő elteltével lehetetlenné válik kimutatni a környezetből a jelenlétét.
  Az eredetileg fertőtlenítő és rovarirtószert a Náci Németország kémiai fegyverként használta fel a lágerekbe zsúfolt emberek elpusztítására. A gázt egyaránt használták Auschwitz--Birkenau és a majdaneki táborokban is. Eredetileg a tífusz megelőzésére és tetvek ellen használták
 
Mauthausen-Gusen Ausztria Munkatábor 1938. augusztus – 1945. több mint 195 000 ember.
 
Az emberekenek kék és szürke csíkos ruhájuk volt. Mindenkihez jobb esetben tartozott nadrág,ing,kabát, fehérnemű (ha volt), zokni általában nem járt és leggyakrabban fából készült cipő.
Sokakat télen is dolgoztattak a "szabadban",néhány kapott kabátot és kesztyűt...
A hiányos öltözet,az éhínség,a túlzsúfoltság és a katasztrofális higiénia jellemezte ezeket a táborokat.
 Táplálkozás: a napi több,mint 11 óra munkát, kínzást, fáradságot, betegséget,nyugtalanságot,fájdalmat érző embereknek a napi ételük hihetetlen.
Reggelre kaptak fél liter íztelen levest zsírral,vagy cukor-ízesítésnélküli maradék kávét/teát.
Ebédre 50 g krumpli, 20 g zsír,7dl víz és 20 g hús...aztán kifújt.Gyakran a krumpli használhatatlan.
Vacsorára 30-40 dkg kenyér 20-25 g kolbász...de a kenyér általában penészes volt.
  Helyük: minden barakk 52 méter hosszú és 9 méter széles. Fa emeletes ágyakkal,ami jóval kevesebb volt mint a létszám. 300 ember volt a minimum,egy ilyen barakkban. De munka után itt sem volt nyugtuk szegényeknek.
-A táborfogdában "bunker" 33 cella volt,itt semmi nem volt,se ülőhely, se fekvőhely, semmi. Aki megszegte a táborban a szabályokat azok kerültek a fogdába és várták a kivégzésüket. Barmok!! Engem nagyon felidegesít így is,hogy leírom!
Voltak gyerekek is, 13-19 éves fiatalok. Ők is kényszermunkán voltak...
Gyakran az SS-tisztek megszégyenítették őket,piszkálták a fiatalokat is
Továbbá voltak karanténtáborok is ezen belül,ide kerültek a betegek,és akik munkaképtelenek voltak. Ez egy fedetlen nagy drótkerítéssel körbekerített hely. Ide kerültek azok az emberek,akik sokkot kaptak,akiket bántalmaztak és betegek,akik nem voltak képesek a munkára. Mi itt már csak kereszteket,emlékhelyeket,táblákat láttunk.
4000 nő is volt Mauthausenbe akiket 20 különböző országból hoztak ide, az ő sorsuk kényszermunka valamint kényszerített prostitúció volt. Gusztustalan!
-Rengeteg ember próbált menekülni,de nem sok sikerrel...képek a szögesdróton fennakadt emberekről,vagy a menekülési kísérletet sem élték túl...
Azokat az embereket,akiknek olyan betegsége volt,hogy nem tudták mia az,vagy nem is akarták azok benzin injekciót vagy méreginjekciót adtak a szívükbe.
Továbbá volt a bányánál egy fal,ahol volt egy emléktábla..."Fallschirmspringen-Wand"
"ejtőernyős(ugró)-fal" . Története annyi,hogy Hollandiából származó zsidó fiatalok leugrottak a magasból,minthogy szenvedjenek tovább...és ez a fal innen kapta a nevét. grrr...furcsa leírni is!
  Köves úton sétáltunk lefelé a mélybe,ahol egykor emberek dolgoztak,szenvedtek..és egy magas lépcső is...ezt hangsúlyozom,mert voltak képek,ahol láttuk ugyanezt a lépcsőt hatalmas köveket cipelő emberekkel...nekünk is elég fárasztó volt megjárni,és nekik naponta rengetegszer??
Beszélgettünk Sanyiékkal is,hogy ezt a bányát ezt a hatalmas kőbányát,ők darabolták fel,fúrták ki...és ezeket a köveket látjuk a láger az épületek falaiban...értitek?? Borzalmas!!!
 Volt még egy Sezierraum is ahol pl.: akinek volt aranyfoga,tetoválása...kiszedték nagyon brutális körülmények között...
Képek Mauthausenről...
Régen és most...









































Bejárat:

Krematórium:


































Krematórium másik:

































Gázkamra:

Ciklon-B gázról-gázkamrában:

Fogda:






































Viselet:

Betegek:


Szívinjekció:










Menekülés:



































































Ehhez nem tudok hozzászólni sem...


































Spanyolok,akik rövidesen szabadulásuk után meghaltak...





























Egy EMBER a szemét között,és így is sokan még "igent" mondtak az életre...





































Bánya:


























Felirat: "Fallschirmspringen"


































...ÉS AMIKOR VÉGE LETT!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutturuttu.blog.hu/api/trackback/id/tr6902307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása