Ausztria-Linz-Erasmus

Kommentet küldeni,már csak regisztrációval lehetséges! Lucie blog: http://lucieka.blog.cz/ Amélie blog: http://ameliep.unblog.fr/

Utolsó kommentek

Múzeumok éjszakája-Lange Nacht der Museen-avagy Bandi riportot ad az ORF1-nak...

2008.10.05. 03:17 lejudit

Amélie blogja:           http://ameliep.unblog.fr/
2008.Oktober 4.-szombat

Egy kép még,korábbról...így vesszük fel az órinkat!Nna ki lapít a legjobban én vagy Bandi??!!























Ma délután találkoztunk a francia lányokkal és megbeszéltük-spontán döntés-,hogy részt veszünk a Múzeumok éjszakáján. ( múzeumot látogathatunk délután 6-tól éjjel 1:00-ig)
Nagyon sokan voltak,buszokat is indítottak. A Treffpunkt(találkozási pont) a főtéren volt,ahol meg lehetett vásárolni a jegyeket! Kemény 11 Euro volt a diákjegy!Számoljatok Magyarorszáág...8 múzeumba,hol megyünk be circa 250 ft-ért/pro darab??!Úgy,hogy még fél literes üdítőt,meg tök jó prospektusokat,könyvet, tollat hozhatsz el!!Hm...és a látvány hozzá-számomra páratlan volt!!Nem is olyan rossz múzeumba járni...hehe:))
 Treffpunkt:
























Itt a találkozási pontnál vehettük meg a jegyeinket. Viszonylag sokan voltak. Mi is beálltunk a sorba és itt rögtön Bandit ki is szúrta egy riporter(ORF1). -Jó ötletnek tartja-e ezt a "Múzeumok éjszakáját"? Mi is végig nézzük-e őket...usw. Bandi nagyon értelmesen összerendezetten,bátran mesélt a múzeumokról!!
Íme a mi egy percre is,de HÍRES Bandink: (ezt a fotót kihagyni?!)























Ezután elindultunk az első múzeum felé,ami a LinzGenesis volt. Linz a kezdetektől-
Némi térképhasználattal és kérdezősködéssel mindent megtaláltunk, kisebb nagyobb kerülőkkel! De ez mind így volt nagyon kalandos!Hja persze és miért ne esett az eső is. Kicsit filmbéli volt a dolog! :) Íme néhány szösszenetkép az útról...










 












1.) Linzgenesis Museum  www.nordico.at/genesis/genesis.html

Ez a múzeum Linz történetét mutatta be az őskortól napjainkig. Megtalálhatóak voltak régi leletek, ásatások eredményei, csontvázak, gyönyörű régi fotók, emlékiratok,ékszerek...Továbbá bemutatta a reneszánsz, barokk,és gótikus korszakok elemeit, jelentőségeit. Nevezetes személyiségek történetét olvashattuk el. (nagyjából lényeget szűrve próbáltunk olvasgatni). -Johannes Kepler, Anton Bruckner, Adalbert Stifter és technikai vívmányaikat láthattuk.
























Linzer torta története(a receptet nem írták le kerestem) Fő ízesítése ahogy olvastam,a mandula,a házi készítésű lekvár...többre nem emlékszem!























Marchall segély: tartományonként meghatározott összegeket kapott Ausztria.


















































Na az utolsó kép elég elgondolkodtató...ugyebár volt Hitler,aki ugye osztrák volt(sokan úgy tudják német) ,Linz volt az osztrák Bázisa,a másik pedig Németországban. Hú,hogy kezdjek neki?! Próbálom elmesélni amit Jasmin mesélt ma nekem! Képzeljetek el egy mérleget egy két karú mérleget. Adolf Hitler tett nagyon sok jót is,például: autóútvonalakat építetett,mozikat,színházakat,kultúrát teremtett a népnek,amit még most is élveznek az emberek!DE, ez a mérleg megbillen a túlnyomó rossz felé,mert ugye mindenki tudja mit művelt...A főtéren amerre jártunk ott voltak a beszédei egy nagy épületben..furcsa érzés. Amit az osztrákok elött lehetőleg ne beszéljünk,hogy valaha a főteret Adolf Hitler Hauptplatz/főtérnek neveztek! Nem tabu téma csak na,nem kell ezt ecsetelni!Jasmin mondta ezeket!
Ez a kép azt jelképezi,hogy felirat:"Für Dolf und Vaterland" Adolfnak és az apaországnak :S
Tehát bölcső-köszönhetnek neki valamit,de a nem tudom hány kilós bomba,ami benne van igencsak elárulja az emberek véleményét!Van súlya ennek az emléktárgynak!

2.) Linzer Museum für Geschichte der Zahnheilkunde in Ober-Österreich
  
www.zahnmuseum-linz.at

Ez a múzeum az 1700as évektől az 1970es évekig terjedő szakaszt mutatja be a fogászat fejlődését. Volt röngten készülék,fogorvosi szék...

Na itt vicces dolgok lesznek...ez egy fogászat történeti múzeum(saját fordítás),ami bemutatja a fogászat kialakulását valamint az eszközeit,használatát és rengeteg fogtípus gyüjteményeket. Kaptunk bennt egy szájvédőt is amiben lefotóztak bennünket,fel kellett venni, nem volt mese. Nem is tiltakoztunk! A jelentéseket elmondom majd,ki mit kapott...Ezt látni kell:












































































Hát valahogy a " régen" is meg kellett oldani...a jobb alsó 4es :)) kép az gáááz grrrr :S

























amik ránk vannak írva,mármint a pofázmányunkra:Jelentésükért keményen utánajártam!
-Linz is(s) gut. =Linz is gut(dialektussal)-Linz szép és jó város./Linz iss gut.=Linzben klasszakat lehet enni.-ő volt Amélie.
-Klatschbase= pletyka,fecsegő bázis :) ez voltam én.
-Löwenzahn=oroszlánpofa/fog-ő volt Virginie
-18-Loch Platz= Nna ezt mire megértettem...ez egy golfpálya Linzben,aminek 18 luka/luklya :) van. és ugye lehet 18 lyukas fogad is,mint a golfpályának!!Csak nee!!!

3.) Lentos Kunstmuseum Linz    www.lentos.at

A Lentos az egyik legjelentősebb Múzeum Ausztriában. Érdekessége,hogy rendkívűl szokatlan építészeti elemei vannak és speciális megvilágított homlokazata van.(hú de félek,hogy beégek,de könyvekből német prospektusokból készülök).
Színei úgy tudom,óránként változnak-tapasztalat :D Zöld,kék,rózsaszín,és talán narancs.
Íme egy makett a Linzgenesis Museumból:





























Itt három kiállítást tekinthettünk meg:
- Oskar Kokoschka-ő egy osztrák festő
- művészi fotózások
- egy technikával kacsolatos kiállítás
Oskar nekünk annyira nem tetszett,bár meghallgattam egy színészi előadásban egy színdarab részletet amit fülhallgatóval lehetett megtenni. És tt elég bizar előadás volt-én ennyit értette,hogy egy nő és egy férfi beszél,de a férfi a nőt egy húsdarabnak nevezi...aztán hagytam :S Kicsit félelmetes volt nna!
A fotók viszont szuperek voltak..nagyon pazar volt-el is időztünk itt..de itt nem lehetett fotózni-jól rám is szólt két kommandós kinézetű fickó és sűrűn elnézést kértem!upsz-ez van! De a francia lányok hajaj láb alatt táska mellett fényképeztek-Bandi meg hősiesen takarta őket!!!A kis lovag!!
Ezt elcsíptük:
Marylin Mansonról: a szerzői jogdíjat csak benyújtják a blogon:D


































Klassz nem??

4.) Ober-Österreich Literaturmuseum im StifterHaus
   www.stifter-haus.at

Irodalmi múzeum

Adalbert Stifter (1805-1868) háza. Egy klasszicista építésű ház a Duna világnál. Vagyis a Duna mellett. A ma már emlékműnek számító StifterHaus egy modern irodalmi székhely/ház. Itt nem sokat értettünk abból,ami bennt volt,ugyanis egy előadást tartott egy fickó...és kijöttünk :S
Fennt az emeleten lehetett füllhallgatóval középkori muzsikát hallgatni..nekem nagyon tetszett!!höhö..
Utána beültünk a Lieratur Café-ba meginni egy kávét és enni egy jó Marmorkuche-t,ami egy tipikus süti itt. Vaníliás,kalácsos cucc lehet!majd utánajárok.Bandi tudja! Ti meg kedves csoporttársak tancsizni fogjátok a Csernus tanárnővel a német ö civilizáción!!
:D
Íme kép:

























Ez pedig egy nagyon nevezetes kézbábos mese..a krokodillal,ördöggel,a rendőrrel,a nagymamával és a boszorkánnyal!Valószínűleg ez egy német mese előadás gyerekeknek=MINDEN gyerek ismeri!Ő a Casper!Nagyon nevezetes mind Ausztriában,mind Németországban. Jelentősége,hogy megmozgatja a gyereket-válaszoltatja őket az előadás közben!Mégpedig ezt én is meg fogom nézni,az egyszer fix!!


















5.) Kunstuniversität Linz   www.ufg.ac.at

Itt egy fotós pályázat képeit láthattuk. Amit 10-18 éves emberkék csináltak. Kategorizálva voltak a képek-korhatár és téma szerint!
Erről nem tudok,mit mondani látni kell!!


 
6.) Schlossmuseum Linz   www.schlossmuseum.at

Itt kastély történeteket mutattak be,sokféle fegyver kiállítással,színház viseletekkel..és ami a kiállítás témája volt a kastélymúzeumban az a "Führer" vagyis Hitler története, tevkenységei Linzben és Ausztriában. Itt láttuk,hogy korábban a főteret Adolf Hitler Hauptplatznak nevezték. Valójában ez volt a kiállítás témája: "Kulturhauptstadt des Führers" Hitler kultúrális fővárosa..nem volt semmi!














7.) Ars Elektronica Center-Museum der Zukunft   www.aec.at/center

Ez csudááás volt. :))) Nekem ez volt a favorit! Virtual Reality-Parcours!!
A múzeum mottója: ismerkedni,kipróbálni, játszani és tanulni! A tapasztalatokra épít!!
Rendkívül szokatlan dolgokat kínál mind fiataloknak,mind idősebbeknek! Mindenkinek ez a cél :D
Na kommentelem majd aképeket!















Ez egy virtuális játék...volt egy kerek fehér asztal ahova ha odaraktad a kezed érzékelte és meg kellett fogni,fel kellett venni azt a jelet és ha megfelelöen tartottan nem "ejtetted ki a kezedből akkor növekedett és megkettőzte magát se vigyázni kellett mert volt egy lángocska is ami ha hozzáért a te jeledhez akkor megette...és tök izgalmas hangja is volt!!!Játszol,tapasztalsz de nem tudod kézzel foghatóvá tenni...izgalmas dolog,így is játszani!
Nna tovább:



























Ez állat volt!!!!!!Ez a Liebling nekem!!
Itt kockák,körök voltak amiken különböző jelzések,minták. Ahogy helyezted őket olyan hangot adott,tehát valójában te csináltad az elektronikus zenét...kurva jó volt!!:)))) és volt nagyon idegesítő hang is..el kellett találni amegfelelőt..a  kockákat még lapjaira is lehetett forgatni vagy nem adott ki hangot vagy variálhattad! DE, a hangok közti vonalak jelölik,hogy melyik a legjobb a mellette álló hangnak..és az ujjaddal még úgymond "gitározhattál" is húzhattad a vonalakat,mozgatni lehetett!!A kivetítőn pedig amit mozdítottálláthattad!!Nagyon hangos volt és ahogy ott annyira belejöttünk a zenélésbe,rakodásba,bejöttek megnézni mi az atya úr istent csinálhatunk bennt!Kicsit "diszkdzsokénak" éreztem magam..háháááá!!
---






 

















 Ő Amélie! Itt volt egy egér ebben a szobában és egy "piknikes asztalkán" sok otthon is megtalálható kütyü. Minden kütyü mozgatott valamit amit te irányítottál! Jobb alul van egy kesztyű aminek mozogtak az ujjai..kis pumpák felfújták magukat meg leengedték. Mozgott az üveg...az egér pedig a kezedben..klassz kis találmányok ezek!
Utolsó:












Ennek sem tudom a nevét,de én és Virginie kipróbáltuk! Ez egy orr vagy egy cipő ki minek hívja-én cipőre saccoltam-a srác aki irányította,mondta hogy sokminden nevet adtak már neki!
Bele feküdtem...és becsuktam a szemem! És ez egy szimulátor szerűség,olyan mintha egy verseny biciklis lettem volna. Elmentek mellettem az autók és baromi nagy sebességgel mentem. Belementem egy tócsába is...jó érzés..és ez csak az érzékeidre hat!Mert fekszel,de olyan mintha bicajoznál!Éreztem ahogy a fejem is mozog,,láttatok már biztos verseny cangást,amikor lihegve bicajozik felálva a biciklin!!Dudáltak minden...és a végén amikor egy lejtőn gurultam le egy nagy megkönnyebbülést érzel,amikor kezd megnyugodni a szívdobogásod is! És a hátamnál pulzált valami,mintha az én szívem lenne-pedig nem is dolgoztam meg érte!!!Na klassz volt!!Próbáljátok ki!!!hehe:D
-A másnapot végig aludtuk Bandival délben kelés volt! :)) Semmit nem csináltunk másnap!!!Szerintem értehető!!!Kérem a beszámolókat-tetszett oder nem tetszett?! Ezt átélni kell,kipróbálni,szavakba önteni nem lehet. Ez mese,amit vagy elhisztek vagy nem!!!
Szóval Wunderbar volt! Legyen ez a végszó!!!
Grr..hétfőn iskola!!!Reggel 8kor kezdem az úszással...vajon érteni fogom: kezeket fel,ne fulladj meg??!!:)))

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sutturuttu.blog.hu/api/trackback/id/tr90696705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anya 2008.10.06. 18:10:10

Ezt egy élmény volt végig olvasni is, hát még végigjárni, látni,nem volt semmi hát most egy kicsit irigy is vagyok de csak egy ici-picit na klassz nagyon és várom a további fejleményeket, még akár ujságiró is lehet belőled ha ennyit körmölsz...

Amélie · http://ameliep.unblog.fr/ 2008.10.06. 18:51:04

Salut Judith !
Je t'ai pris quelques photos merci !
bravo pour ton blog! dommage je ne parle pas hongrois ...
bisous
Amélie.

Renya 2008.10.06. 21:16:17

Szia Juca!
HÁT nagyon jó dolog ez a blog, már egy csomó dologgal okosodtam! Nagyon jó olvasni, hogy mi történik Veled...
Érezd jól magad, további szép estét!puszi
süti beállítások módosítása